Gasztronómia

Kedves Vendégeink!
Először is engedjék meg, hogy bemutatkozzam, Kovács Csaba vagyok a Puszta Csárda, vezető séfje, és nekem jutott a megtisztelő feladat, hogy honlapunk gasztronómiai részét bemutassam Önöknek.


Mi is az a gasztronómia?
Mindenkinek mást jelent, de amit nekem jelent az nem más, mint tudomány, kultúra, művészet. Hozzátartozik a terítés, a felszolgálás, a vendégekkel való kommunikáció, és minden, ami az étkezéshez kapcsolható.


Honnan is ered valójában?
A szó a görög eredetű „gasztrosz”(gyomor) és „gnomosz”(törvény) szavakból tevődik össze.
Az étkezés története egyidős az emberiséggel, mert mint tudjuk, táplálék nélkül nem tudnánk létezni. De kezdjük a legelején. Az őskori ember étkezéséhez kapcsolódó tapasztalatait, a természetben, annak segítségével szerezte meg. Az első tűzön sült ételek az elejtett vadak húsából készültek, melyeket még igen csekély módon dolgoztak fel. A sütéshez eleinte kődarabokat használtak, vagy nyársra húzva sütötték meg az elejtett zsákmányt. A főzés csak később jelent meg.
Az agyag és az agyagedények megjelenése után nagy változások következtek be a főzés területén. Elkezdődött a vízben való főzés és az ételek ízesítése is kezdetleges fűszerekkel, melyek már tartósították is ételeiket.A gasztronómia első írásos megjelenése Tiberius római császár idejére vezethető vissza, és eredetileg latin nyelven íródott. A ma legismertebb receptgyűjtemény a 19. században Az ízek élettana címmel jelent meg, írója Jean Anthelme Brillat-Savarin.
 
A magyarországi gasztronómiának sok-sok szakácsművész rakta le alapjait, melyeket, azóta is finomítanak, csiszolnak, valamint egyre több külföldön megrendezett versenyen képviseltetik hazánkat, és térnek haza kiváló eredményekkel.
 
„Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy.”(Brillat-Savarin) 
 

Puszta Csárda

5520 Szeghalom 0977/1
+36 66 371 023
info[@]pusztacsarda.hu Cégjegyzékszám: 04-09-013102 Adószám: 24986940-2-04

Nyitva tartás

Hétfő-csütörtök: 10:00 - 20:00
Péntek 10:00 - 21:00
Szombat 10:00 - 21:00
Vasárnap 10:00 - 20:00
 

Kapcsolat

Kérdéseivel, véleményével forduljon hozzánk bizalommal!