Gasztronómia


Mi is az a gasztronómia?
Erre nagyon nehéz válaszolni, mert mindenkinek mást jelent, de lehetne egy tudomány, egy kultúra vagy akár egy művészeti stílus is. Hozzátartozik a terítés, a felszolgálás, a vendégekkel való kommunikáció, és minden, ami az étkezéshez kapcsolható.

Honnan is ered valójában?
A szó a görög eredetű „gasztrosz”(gyomor) és „gnomosz”(törvény) szavakból tevődik össze. Az étkezés története egyidős az emberiséggel, mert mint tudjuk, táplálék nélkül nem tudnánk létezni. De kezdjük a legelején. Az őskori ember étkezéséhez kapcsolódó tapasztalatait, a természetben, annak segítségével szerezte meg. Az első tűzön sült ételek az elejtett vadak húsából készültek, melyeket még igen csekély módon dolgoztak fel. A sütéshez eleinte kődarabokat használtak, vagy nyársra húzva sütötték meg az elejtett zsákmányt. A főzés csak később jelent meg.

Az agyag és az agyagedények megjelenése után nagy változások következtek be a főzés területén. Elkezdődött a vízben való főzés és az ételek ízesítése is kezdetleges fűszerekkel, melyek már tartósították is ételeiket. A gasztronómia első írásos megjelenése Tiberius római császár idejére vezethető vissza, és eredetileg latin nyelven íródott. A ma legismertebb receptgyűjtemény a 19. században Az ízek élettana címmel jelent meg, írója Jean Anthelme Brillat-Savarin.

A magyarországi gasztronómiának sok-sok szakácsművész rakta le alapjait, melyeket, azóta is finomítanak, csiszolnak, valamint egyre több külföldön megrendezett versenyen képviseltetik hazánkat, és térnek haza kiváló eredményekkel, és nem utolsó sorban az ott elleset technikákkal, újdonságokkal gyarapítják a saját és kollégáik tudását, és a magyarországi gasztronómia jövőjét betonozzák be.

„Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy.”(Brillat-Savarin)