Gasztronómia

Kedves Vendégeink!
Először is engedjék meg, hogy bemutatkozzam, Kovács Csaba vagyok a Puszta Csárda, vezető séfje, és nekem jutott a megtisztelő feladat, hogy honlapunk gasztronómiai részét bemutassam Önöknek.

Mi is az a gasztronómia?
Mindenkinek mást jelent, de amit nekem jelent az nem más, mint tudomány, kultúra, művészet. Hozzátartozik a terítés, a felszolgálás, a vendégekkel való kommunikáció, és minden, ami az étkezéshez kapcsolható.

Honnan is ered valójában?
A szó a görög eredetű „gasztrosz”(gyomor) és „gnomosz”(törvény) szavakból tevődik össze. Az étkezés története egyidős az emberiséggel, mert mint tudjuk, táplálék nélkül nem tudnánk létezni. De kezdjük a legelején. Az őskori ember étkezéséhez kapcsolódó tapasztalatait, a természetben, annak segítségével szerezte meg. Az első tűzön sült ételek az elejtett vadak húsából készültek, melyeket még igen csekély módon dolgoztak fel. A sütéshez eleinte kődarabokat használtak, vagy nyársra húzva sütötték meg az elejtett zsákmányt. A főzés csak később jelent meg.

Az agyag és az agyagedények megjelenése után nagy változások következtek be a főzés területén. Elkezdődött a vízben való főzés és az ételek ízesítése is kezdetleges fűszerekkel, melyek már tartósították is ételeiket.A gasztronómia első írásos megjelenése Tiberius római császár idejére vezethető vissza, és eredetileg latin nyelven íródott. A ma legismertebb receptgyűjtemény a 19. században Az ízek élettana címmel jelent meg, írója Jean Anthelme Brillat-Savarin.

A magyarországi gasztronómiának sok-sok szakácsművész rakta le alapjait, melyeket, azóta is finomítanak, csiszolnak, valamint egyre több külföldön megrendezett versenyen képviseltetik hazánkat, és térnek haza kiváló eredményekkel.

„Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy.”(Brillat-Savarin)